Vil dra inn kunder på fiskehobby

Ståle Berg (foto: privat)

Ståle Berg (foto: privat)

Ståle Berg har gitt seg i kast med å tilby fiske- og matopplevelser på Innherred. Han håper selvsagt på fast fisk.

Etter å ha jobbet 33 år i butikk, måtte Ståle tenke nytt da sportsbutikken gikk konkurs.

I et møte med Nav satte han ord på en drøm han lenge hadde hatt: Å jobbe ute i naturen.

— Fiske er den store hobbyen min. Å fange fisk og tilberede den, er det jeg liker aller mest å gjøre. Jeg har lenge tenkt på at det burde vært jobben min, det å gi fiskeopplevelser til andre og å veilede fiskere slik at de kan forberede og lage mat av fisken sin selv, forteller Ståle.

Fikk napp hos støtteapparatene

Høsten 2014 hoppet han rett inn i et etablererkurs hvor han blant annet la fram ideen sin for Innovasjon Norge, Sparebank1 Midt-Norge og andre innovasjonsmiljø.

— Jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger. Innovasjon Norge mente ideen var såpass god at det ville være mulig å søke om støtte, og jeg ble anbefalt å kontakte Steinkjer Næringsselskap, forteller Ståle.

I møtet med veileder Bodil Vekseth fikk han landet mange baller og snevret inn forretningsideen. Samtidig fikk han hjelp med søknadsprosessen til Innovasjon Norge.

— Hjelpen jeg fikk av næringsselskapet var helt fantastisk. Jeg husker jeg satt inne på et møterom hvor det er et bilde av fjorden som dekker hele veggen. Flere ganger i møtet pekte jeg bort på den veggen og sa: «Det der er snart arbeidsplassen min det, Bodil. Tenk det», smiler Ståle.

Den unike Trondheimsfjorden

Søknaden til Innovasjon Norge ble innvilget og Ståle kunne jobbe videre med forretningskonseptet «Catch and eat»: å tilby unike opplevelser i Trondheimsfjorden og Innherred med fokus på fisking og mat. Han har allerede hatt en testrunde med Byggmakker og to turer i fjorden i sommer. Nok en tur er booket i desember og et par bestillinger for 2017 er foreløpig i boks.

— Trondheimsfjorden, og spesielt Innherred med sjøen rundt Inderøya, er helt unik i verden. Det er faktisk en av verdens topp fem mest artsrike fjorder med ca. 120 registrerte arter, forteller Ståle.

Og fjorden byr ikke bare på mange arter, men også fisk av det store, massive slaget:

— Den største håkjerring som noen gang er tatt og IGFA-godkjent, var på 775 kilo og er fisket i Beitstadfjorden like innenfor Skarnsundet, og det er den tredje største fisken som noen gang er tatt på stang i verden. Verdensrekorden på lange er 46,7 kilo, og i Trondheimsfjorden er det tatt mange langer oppimot 40 kilo. Det er utrolige muligheter for store fiskeopplevelser her, men svært få vet å utnytte det, sier Ståle engasjert.

Foto: Privat

Foto: Privat

Vil lokke fiskere fra innland og utland

For å finne ut hva som frister mest, og hva han i gjengjeld kan tilby, har Ståle vært på reisefot til både Lofoten og Skottland.

— Jeg har skaffet meg et veldig godt kontaktnett og har forelsket meg helt i Skottland. Mange nordmenn reiser dit, ikke kun på grunn av fisket, men fordi de vil oppleve hele pakken med å oppleve en annen kultur og matopplevelser, forteller Ståle.

Nå ønsker han å lokke skottene og øvrige turister til de 43 lakseførende vassdragene på Innherred og fjordfiske i Trondheimsfjorden gjennom firmaet Go Fishing.

— I turopplevelsene mine skal man spise kun lokal mat. Jeg har allerede et samarbeid på plass med Jægtvolden fjordhotell, Husfrua og Øyna. For eksempel har jeg arrangert tur hvor vi etter fiskingen har dratt til Øyna for å tilberede fisken sammen. Da tilberedingen var ferdig, overtok kokken der siste finish og serverte en nydelig tre-retters middag med selvfanget og lokal mat.

Ferden går til elv, ferskvatn eller sjø

Fiske-gründeren er nemlig opptatt av at fiskere skal lære å utnytte fisken de fisker bedre.

— Mange fisker, fyller opp frysen og kaster deler av fisken året etter når de skal fiske på nytt. Det synes jeg er så unødvendig når det finnes utallige fine måter å tilberede din egen fisk på, sier han.

Ståle leier inn både båt, eventuelt kokk, guide og overnatting når han selger turene sine. Uansett hvor ferden ender, om det blir oppi skogen med et telt for å oppsøke ei eller et fjellvatn, eller om det blir fjordfiske, så er det kun fiskeutstyr og lokalkunnskap om fiske i sjø, elv og ferskvatn han selv tar med.

Han vil også gjerne at kundene skal lære å lage sitt eget utstyr til fiskeopplevelsen. I desember har Ståle for eksempel leid inn lokale kursholdere i fluebinding slik at turdeltakerne får lære å binde egne fluer.

— Jeg vil bruke lokalmiljøet så mye som overhodet mulig. Vi har mye å være stolt av her på Innherred, både av mat og tradisjoner, understreker han.

I et miljø han trives i

For tiden har firmaet kontor i Jakob Weidemanns gate, i samme bygg som blant andre Kunnskapsparken Nord Trøndelag og Steinkjer Næringsselskap holder til. Her trives Ståle godt.

— Go Fishing er inkubatorbedrift til Kunnskapsparken, og det er et fint arbeidsmiljø rundt meg her. Vi er mange ulike aktører i kontorfellesskapet som hjelper og støtter hverandre. Jeg må passe på å rette en stor takk til næringsselskapet, Kunnskapsparken og Innovasjon Norge for all god hjelp og støtte, understreker Ståle.

Og målet framover?

— Dette skal bli arbeidsplassen min, og etter hvert arbeidssted til minst to til, fastslår Ståle, og legger til:

— Men nå må jeg ut å prøve å presentere «Catch and eat» for en mulig samarbeidspartner, så jeg har ikke tid til å snakke mer. Håper bare det er et vann i nærheten, slik at jeg kan slenge noen kast samtidig. En gang fisker, alltid fisker, vettu!

Steinkjer Næringsselskap ønsker Ståle lykke til videre!

 

Tekst: Vigdis Devik, Webredaktørene AS