De fire A-ene

Hva er det enhver bedriftseier ønsker fra lokale og regionale politikere? Det handler om fire ord som begynner på A.

I 2015 intervjuet Bjørnar Skjevik, styreleder i Steinkjer Næringsselskap, 25 bedrifter i Nord-Trøndelag. Spørsmålet han var mest interessert i å få besvart, var følgende: “Hva forventer dere av lokale og regionale politikere?”

Gjennom svarene de kom med, fant jeg ut at det handler om fire A-er
— De første to er Areal og Arbeidskraft. Bedrifter trenger ofte tilgjengelig areal som de kan ekspandere på eller utvikle bedriften videre i, og de trenger tilgang til arbeidskraft. Dette er viktige faktorer som politikere kan tilrettelegge for, forklarer Skjevik.

Faktor nummer tre, Arena, var bedriftseiernes ønske om en møteplass
— Flere av dem jeg snakket med uttrykte at de gjerne skulle hatt et sted å møtes uten en fast agenda. De mente ikke en næringsforening, for det hadde en del av dem fra før, men et sted hvor de kunne være uformelle. De innrømte at de kanskje burde prøvd å få på plass noe slikt selv, men det var i hvert fall noe de savnet, forteller Skjevik.

Hva så med A nummer fire?
Jo, ifølge Skjevik handler den om det aller, aller viktigste ethvert menneske kan gi til et annet
— Anerkjennelse. Flere av dem jeg snakket med, sa følgende: “Enn om noen hadde kommet fra kommunen og besøkt oss? Enn om de hadde sagt at “Vi setter pris på det du gjør!”

Skjevik mener at alle lokale og regionale politikere burde etablert en vertskapsstrategi som kommune/fylke, og en besøksplan ut til ulike bedrifter i sitt område.
— Det er det politikere skal holde på med, fastslår han, og legger til:
— Bedriftene rundt omkring har ikke lyst til å stikke seg fram og fremheve seg selv, men de liker å få bli sett og hørt — akkurat slik alle oss andre. Å få anerkjennelse er noe vi mennesker, både liten og stor, trenger for å stå på videre. Jeg håper dette er noe politikerne tar på alvor framover, sier Skjevik.

styreleder Bjørnar Skjevik

Styreleder Bjørnar Skjevik i samtale med tidligere daglig leder i Steinkjer Næringsselskap, Torbjørn Wekre. Denne samtalen ble filmet – og opptaket vil bli publisert.

Lurer du på hvem vår styreleder i Steinkjer Næringsselskap er? Her er noen fakta om Bjørnar Skjevik:

  • 68 år og pensjonist.
  • Utdannet maskiningeniør.
  • Har jobbet i Aker-gruppen i 35 år, etter hvert i en rekke lederstillinger i inn og utland, blant annet adm. dir. i Aker Verdal AS.
  • Har hatt styrelederverv i en rekke bedrifter og organisasjoner i Nord-Trøndelag. For tiden er han styreleder i NTE, Steinkjer Næringsselskap og Reko.

tekst: Webredaktørene