Skrytepaven som ble sushikonge

Oppskrytt, oppblåst og arrogant. Mintage-gründer Kent Olav Ferstad har fått høre igjen det meste. Men så er han ikke uenig i karakteristikken heller. I hvert fall ikke fra da han først startet opp som gründer.

mann kokk sushi

Kent Olav Ferstad. Foto: Privat

Da han som nybakt etablerer ble anbefalt å kontakte Steinkjer Næringsselskap for noen år siden, fnøs Ferstad nærmest bare av tanken.

— Offentlige hjelpeapparat for meg den gangen var bare noe tull. Skulle et kommunalt, gratis tilbud klare å føre MEG framover…? Hadde de som jobbet der noe kompetanse å skyte av, liksom..?

Han sier selvsagt ikke dette uten et ørlite, provoserende glimt i øyet. Dette selvsikre glimtet og halve smilet som mange i Steinkjer har tolket som ren arroganse.

— Jeg ble ikke bare oppfattet som arrogant, men som ekstremt arrogant. Den gangen trodde jeg heller ikke at noen kunne hjelpe meg. Jeg trengte ingen hjelp, for jeg VAR god, ler han.

Måtte tilbake i lærestolen

Men det første møtet med næringsselskapet ble raskt fulgt opp av flere. Og unge Ferstad oppdaget at han hadde utbytte av veiledningen han fikk.

— Det som gjorde sterkest inntrykk var at jeg innså at jeg måtte tilbake i lærestolen, fordi rådgiverne var dyktige og hadde den kompetansen jeg trengte der og da. I stedet for å gi meg svar, jobbet de med meg slik at jeg selv måtte reflektere meg fram til svarene, sier Ferstad, og funderer videre:

— Jeg tror både Gunn Tangstad og Bodil Vekseth så noe i meg. De så at arrogansen og selvsikkerheten min kunne kanaliseres på en annen og mer fornuftig måte, at det kunne være en drivkraft for å lykkes. De så at jeg ikke hadde spesielle evner, men de så drivkrafta mi. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten dem – og jeg er evig takknemlig for den hjelpa jeg har fått, understreker han.

Leter etter det positive i gruüdere

Selv er ikke Gunn Tangstad enig i at Ferstad ikke hadde spesielle evner.

— Evnene hans var gjennomføringsevne og seiersevnen, så det var bare å kanalisere disse i en riktig retning. Når du har en slik energi som Kent Olav har, er det viktig at den brukes for å få ting gjort. Men vi kunne ikke fortelle ham at han kanskje ikke kunne alt. Det måtte han få oppdage selv, sier hun mens rådgiver Astrid S. Fuglesang legger til:

— Vi prøver alltid å se folk som kommer hit ut fra deres positive egenskaper. Og vi ønsker alltid at folk skal gå styrket ut fra et møte med oss. Bare at noen sier «Jeg har trua på deg», eller «Jeg ser et talent i deg», kan være nok til å løfte potensielle gründere.

Genererer over 20 arbeidsplasser

møte folk bord diskusjon

Mintage Sushi bruker fortsatt tjenester fra Steinkjer Næringsselskap. Her fra et personal- og strategimøte veiledet av rådgivere i næringsselskapet. Foto: Mintage

Som gründere flest har Ferstad prøvd og feilet mye. Noen av oppstartsbedriftene har han mer eller mindre lagt på hylla, og i dag prioriterer han i hovedsak Mintage, sushirestauranten som etter hvert er blitt til flere restauranter i Nord-Trøndelag.

— Vi er nå fire eiere og gründere i Mintage og vi sysselsetter ca. 15 årsverk til sammen, da medregnet restauranten i Namsos som er franchise, forklarer Ferstad, og legger til med et glimt i øyet:

— Jeg vet at Steinkjer Næringsselskap har blitt stilt en del spørsmål i forbindelse med ressursbruk relatert til meg og mine bedrifter. Hvorfor prioriterte de så mye tid på én person? Men takket være dem og den tiden de investerte i meg, har jeg bidratt til å generere 15 arbeidsplasser, pluss åtte nye i Levanger. Det må jo være et sterkt resultat å vise til fra deres side, spør han.

Utvider Mintage og søker nye kokker

For tiden jobber Ferstad mye med å rekruttere kokker fra India og Asia for øvrig. I dag har han fire utenlandske kokker ansatt, men prøver å rekruttere åtte til.

— Bare i Levanger trenger vi fire, og restauranten i Stjørdal ønsker å ekspandere, så der trenger vi én til. Men det er litt av en byråkratisk mølje, med fornyelse av visa og mer til. Heldigvis har vi gjort det noen ganger nå, så vi vet hva det medfører, forklarer han.

Samtidig som restaurantbedriften ekspanderer, har Mintage utviklet et vellykket samarbeid med Coop Obs! Steinkjer. Mintage leverer sushi til dagligvarebutikken og står innimellom i selve lokalene og lager maten der.

— Erfaringene er så gode at Coop Obs! Steinkjer er størst på sushisalg i hele Norge. Det har medført at Coop sentralt har terminert alle avtaler med sushileverandører ut til andre butikker, og anbefaler nå hver enkelt butikk om å knytte til seg lokale avtaler, slik som i Steinkjer. Det har rett og slett vært et eventyr, smiler Ferstad.

Steinkjer Næringsselskap ønsker Kent Olav og gjengen i Mintage lykke til videre!

Er du mellom 13 og 26 år med en drøm som du ønsker å realisere? Da kan NærUng og Steinkjer Næringsselskap være en støttespiller for deg.

Eller er du i en annen aldersgruppe med en forretningsidé? Kanskje du trenger hjelp til bedriftsutvikling i egen bedrift? Book et møte med oss! 

Tekst: Vigdis Devik, Webredaktørene AS.

TIPS TIL GRÜNDERE fra Kent Olav Ferstad:

  • Du kommer ingen vei uten hjelp
  • Du lykkes ikke uten å ha noe å vise til.
  • Knytt gjerne til deg store partnere og investorer i en tidlig fase.
  • Oppsøk offentlige støtteapparat
  • Tro aldri at ved å bare spørre om hjelp, så vil ting ordne seg. Du får kanskje hjelp til å åpne noen dører, men du må springe selv.
  • Sørg for at du har støttespillere og samtalepartnere i tøffe tider.
  • Slutt aldri å ha tro på deg selv.